Valletta pt. 2

_MG_6122_MG_6129_MG_6197_MG_6112_MG_6199-Recovered_MG_6104-Recovered_MG_6221
Hei dere! Første dagen var vi i hovedstaden i Malta – Valletta. Det er faktisk en veldig liten by og ikke minst gammel. Det er typisk Malta at ting ikke er helt logisk, så at Valletta som er en så liten by er hovedstaden er rart. Det finnes nemlig flere byer som er både større og (tydeligvis) bedre. Jeg synes Valletta var en utrolig vakker by, med de trange, lange gatene og de små torgene.
Det er definitivt en by som ikke er for shopping, men heller til å se rundt seg. Jeg fikk så vite at Valletta ble hovedstaden i senere tid, fordi de rett og slett var lei av at de bombet i stykker den gamle hovedstaden Mdina under 2. verdenskrig.

Malta er absolutt et snodig sted. Det er mye som viser preg av at det er en god blanding mellom mange land og kulturer, rett og slett for at alle har hatt lyst på Malta igjennom tidene.
Altså, bare språket består av 70% arabisk, likevel så skjønner de ikke noe som helst av hva en sier på arabisk. De resterende prosentene består av engelsk, italiensk og et par gloser fransk som «Bonjour».
Det vil si at de har arabisk aksent, men ikke alfabet, sier «takk» på italiensk og «hei» og «god kveld» på fransk.
Så er Malta det mest befolkede stedet i forhold til areal i Europa, men likevel bor det flere mennesker i Oslo.. Og politiet? Nei, de har ikke stort å gjøre, så de rusler rundt i gatene og tar bilder. Det har seg nemlig sånn at det omtrent aldri foregår noe som helst kriminelt på øya, kun noen svært få tilfeller i året. Disse øy-beboerne låser dermed ikke dørene sine og mener de trygt kan sende barn og jenter rundt om kveldene. Kanskje vi har noe å lære?
En ting vi absolutt ikke har noe å lære av, er kjøremåten. Jeg har vært mange steder hvor både taxisjafører og innfødte råkjører, men her tar de råkjøring til et helt nytt nivå. Du føler deg mildt sagt ikke trygg i baksetet på en taxi, for de ligger gjerne i 80 km/t rundt en sving og tar fobikjøringer hele tiden.
Det er altså 3000 ulykker av ulike slag hver 2. mnd, og det er ganske mye med tanke på folketallet her på øya. Til og med bussene kjører kjempe fort rundt krappe svinger langs fjellsidene, så hvordan du nå skal komme deg frem er du nok bare nødt til å stole på sjåføren.
Maten er preget av enda fler kulturer enn det maltesiske språket, så du kan få svært mye forskjellige retter eller rett og slett alle rettene samlet i én. Altså jeg hadde mulighet til å spise en pastarett med skinke, bacon, kreps, skjell, cognac og egg, men jeg gikk vel for noe som var litt enklere. Maten har vært overraskende bra overalt og drikken har vært noe varierende.
Konklusjon: Malta er en vakker miks av alle mulige kulturer, år 0 møter år 2015 og gir deg en følelse av at du reiser tilbake i tid med slitne, ærverdige bygninger og gamle samlerbiler. Verdt et besøk? Absolutt. Bare husk at midt ute i Middelhavet blåser det ofte. Det er ikke alltid nødvendig å krølle håret;)

XX

2 kommentarer om “Valletta pt. 2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s